Ensiapu ja elvytys

Salilla ja treenatessa voi sattua ja tapahtua. Kun vahinko sattuu, on todella tärkeää tietää miten toimia, jotta voidaan minimoida vahingot ja jopa pelastaa henkiä. Yleisimpiä vammoja ovat erilaiset venähdykset ja revähdykset, mutta varsinkin kamppailulajien parissa voi sattua muutakin. On tärkeää oppia tunnistamaan erilaisten vammojen merkkejä. On myös tärkeää tunnistaa, milloin omat taidot eivät aivan riitä ensiavun antamiseen ja koska täytyy soittaa ensihoitohenkilökunta paikalle. Aina pelkkä ennaltaehkäisy ei riitä!

Hätätilanteessa 112

Jokaisella meistä on velvollisuus antaa ensiapua, kun hädän hetki iskee. Silloin on tärkeää pysyä rauhallisena ja kerrata oma ensiapuosaaminen. Tarpeen vaatiessa pitää soittaa hätänumeroon 112, josta annetaan ohjeistusta mitä pitää tehdä. Hädän sattuessa on tärkeää myös, että paikalla on ensiaputarvikkeita. Esimerkiksi ensiaputarvike.fi löytyy ensiapupusseja sekä sidostarvikkeita. Ensiapulaukku sisältää vain tärkeimmät tarvikkeet ja sisältö on ensihoitohenkilökunnan suunnittelemaa. On tärkeää ettei tarjolla ole liikaa ns. turhaa ensihoitotarviketta, jotta sitä on helppo käyttää.

Pienten vammojen nopea hoito

Urheillessa voi sattua pienempiä vammoja. Osa niistä voi olla rasitusvammoja, jotka ovat kehittyneet pikkuhiljaa. Näitä voi syntyä esimerkiksi yksipuolisen urheilun seurauksena tai ne voivat olla seurausta virheasennoista. Joskus rasitusvamma alkaa oireilla pikkuhiljaa, mutta joskus ne voivat yllättää ja kipuilla varoittamatta. Joskus voi syntyä venähdys, esimerkiksi sen vuoksi että lihas ei ole vielä kunnolla lämmennyt ennen treeniä. Tällöin on hyvä tietää mitä tehdä, jotta saadaan optimoitua vamman paraneminen, ja paluu treeneihin onnistuu nopeasti.

Comments Off on Ensiapu ja elvytys

Filed under Blogi, Urheilu