Ensiavun ja elvytyksen tärkeys

Yleensä arki pyörii omalla painollaan ja toistaa itseään viikko toisensa jälkeen. Elämä on tasapainottelua töiden, harrastuksen ja perheen välillä. Itse voimme vaikuttaa niiden aikatauluttamiseen ja suunnitteluun. Yksi niistä asioista joihin emme voi vaikuttaa on onnettomuudet ja sairauskohtaukset. Onneksi niitä sattuu kohdallemme harvoin elämän aikana. Siitä huolimatta on erittäin tärkeää, että jokainen meistä osaa toimia oikein näissä tilanteissa.

Mitkä ovat tärkeimmät ensiapu taidot?

Ensiaputaitoja opetetaan meille koulussa tai erilaisilla kursseilla. Periaatteessa tietotaito löytyy meiltä kaikilta, ainakin jollain tasolla.

Taitoja tarvitsemme onneksi vain harvoin, joten ne pääsevät helposti unohtumaan. Tämän takia on tärkeää aika ajoin muistutella näitä mieleen. Ensiapu on elämäntaito, jonka jokainen voi oppia.

Siihen ei välttämättä tarvita ammattitaitoa tai välineitä. Oikein annettu ensiapu parantaa usein mahdollisuuksia selviytymiseen hengissä ja nopeuttavat toipumista. Etenkin nämä kaksi asiaa on hyvä muistaa hätätilanteen osuessa omalle kohdalle:

Tee hätäilmoitus

Soittamalla 112 varmistat, että paikalle saadaan mahdollisimman nopeasti ammattilaisten apua.

Varmista autettavan hengitys

Ensisijaisen tärkeää on varmistaa autettavan hengittäminen, ettei mikään estä sitä. Jo näillä kahdella pienellä asialla voi olla isoksi avuksi hätätilanteessa.

Päivitä tiedot usein

Meidän ei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilaisia, vaan tärkeintä on pienillä asioilla olla apuna. Usein kyse on vain muutamista minuuteista, mutta ne ovat autettavan kannalta elintärkeitä.

Kotiin kannattaa hankkia perus ensiaputarvikkeet ja aika ajoin kannattaa testata miten hyvin ensiaputaidot ovat hallussa. Näin hätätilanteissa uskaltaa olla oikeasti apuna.

Comments Off on Ensiavun ja elvytyksen tärkeys

Filed under Blogi