Levon merkitys treenissä

Treenaamisessa useimpia meistä motivoi tulosten saavuttaminen, mutta kovan tekemisen vastapainoksi tulisi kuitenkin myös levätä riittävästi. Riittävä määrä lepoa on tarpeen oman jaksamisen vuoksi, mutta myös siitä syystä, että tosiasiassa lihakset eivät kasva treenin aikana, vaan levossa. Jos tuloksia ei siis tunnut kuuluvan, vaikka treenaat joka päivä, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, ovatko treeni ja lepo tasapainossa keskenään. Jos haluat liikkua usein, kannattaa treenata monipuolisesti siten, että eri lihasryhmät joutuvat yhdellä treenikerralla kovimman rasituksen alle – näin voit porrastaa niiden lepoa hieman. Riittävä lepo on tarpeellista myös siitä syystä, että ylikunto voi tuoda mukanaan kurjia tuliaisia, kuten flunssaa, kuumeilua ja lihaskipuja.

Sairaana ei tule treenata

Vaikka vastustuskyky olisi kuinka kova, toisinaan jokainen meistä joutuu sairaspedin pohjalle. Kuume, flunssa ja nuha ovat jokavuotisia vitsauksia, jotka pääsevät riehaantumaan erityisesti kauden vaihtumisten aikaan. Vaikka kyseessä eivät olekaan itsessään vakavat sairaudet, on flunssaisena maltettava pysyä poissa treeneistä. Treenit eivät olisi tehokkaita tai hyödyllisiä, ja pahimmillaan urheilun harrastaminen sairaana voi tuoda mukanaan vakaviakin seuraamuksia. On huomattavasti järkevämpää levätä rauhassa pari päivää ja auttaa kehoa tällä tapaa taistelemaan pöpö pois elimistöstä. Sairasajalla voi ottaa hyvällä omallatunnolla rennosti; katsella leffoja, lukea kirjoja tai vaikka pelailla kolikkopelejä netissä. Esimerkiksi videoslots.com tarjoaa mahdollisuuden pelata joko oikealla rahalla tai sitten ihan vain huvin vuoksi leikkirahalla.

Toipumisen jälkeen pikkuhiljaa takaisin

Kun maltat kipeänä rauhoittua pariksi päiväksi, on toipumisesikin nopeampaa. Kun sitten flunssa ja kuume alkavat olla voiton puolella, kuuntele kehoasi tarkkaan ennen päätöstä treeneihin palaamisesta. Liian nopea rehkimisen aloitus voi pahimmillaan saada taudin palaamaan, jolloin olet pakotettu takaisin sängyn pohjalle. Jos kuume on noussut korkealle, on ennen treenaamisen aloittamista hyvä pitää ainakin yksi kokonaan kuumeeton päivä. Jos taas kuume ei ole vaivannut, on tärkeintä tunnustella itse omaa kehoa. Voit vaikka käydä pienellä kävelylenkillä ja katsoa sitten, minkälaisen olon se sai aikaan. Jos olo on jo kevyen liikunnan jälkeen väsähtänyt, on syytä odottaa vielä hetki. Näin pääset parannuttuasi taas täysillä treeniin kiinni!

Comments Off on Levon merkitys treenissä

Filed under Blogi